Blogi

Kohti onnistunutta kehitysprojektia, osa 6: Vältä räätälöintejä!

Maanantai 8.10.2018 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki

rm_200_vaihtoehto2.jpgKirjan Miksi tietojärjestelmäprojekti epäonnistuu? haastattelujen tekemisen yhteydessä ja yrityksiä tietojärjestelmäprojektien valmistelussa auttaessani sain kuulla kauhutarinoita loppuun asti räätälöidyistä valmisohjelmistoista. Siis siitä, että valmisohjelmiston käyttöönottoprojektissa järjestelmää puukotettiin niin paljon, että edes projektinaikainen - saati käytönaikainen - versionvaihto ei enää onnistunut.

Olenkin sanonut, että on hetteisellä tietojärjestelmien käyttöönoton suolla on kaksi reittiä, jotka ovat suhteellisen turvallisia: (koeteltujen) valmisohjelmistojen käyttöönotto ilman räätälöintejä ja ohjelmointiprojekti. Näiden välissä on upottava räätälöintirämeikkö, jolle ei kannata mennä.

Valmisohjelmiston soveltuvuuden vertailussa usein mieleen hiipii ajatus, että "tämä olisi meille sopiva, jos tuo ja tuo asia muutettaisiin". Seis! Nyt on nirvana-virhepäätelmä lähellä! Nirvanahan houkuttelee meidät etsimään täydellistä ratkaisua ja hylkäämään kaikki tilannetta parantavat mutta epätäydelliset ratkaisut.

Parempi tapa on miettiä, onko tarjolla oleva valmisratkaisu käyttöönotettavissa sellaisenaan. Tuhoaako jokin puute kilpailukykymme? Jos tuhoaa, ratkaisu ei ole oikea meille. Mutta muussa tapauksessa valmisjärjestelmä on mahdollinen ilman räätälöintejä.

Jos omat vaatimukset ovat "ihan aikuisen oikeasti" niin erikoisia, että mikään valmisohjelmisto ei niihin vastaa, voi olla ohjelmointiprojektin eli kokonaan uuden tietojärjestelmän kehitysprojektin paikka. Sen lainalaisuudet ovat osin toiset kuin valmisjärjestelmän käyttöönotossa. Yhteistä on nirvana. Pitää välttää ajatusta, että "kaiken luvatun on oltava valmista heti kerralla" ja varauduttava vaiheittaiseen käyttöönottoon. Sekin on muutosjohtamisen paikka.

Ohjelmointiprojektissa on omat vaikeutensa ja riskinsä. Valmista ei siinäkään välttämättä tule, vaikka rahaa kuluu. Lisäksi kaava, jolla 80 % ominaisuuksista saadaan 20 %:lla kuluista ja 95 % 50 %:lla, panee miettimään product backlogin vihoviimeisten tekemisten takaisinmaksuaikaa.

Joka tapauksessa on varauduttava vaikeuksiin ja muutosjohtamiseen. Varautuminen on viisautta, ei vaikeuksien esiin manaamista.

Kirjoittaja, tietokirjailija ja tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki, on tutkinut tietojärjestelmäprojektien onnistumista vuodesta 2009 ja julkaissut aiheesta kaksi kirjaa. Hän on myös Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry:n hallituksen jäsen ja tietoyhteiskuntatoimikunnan puheenjohtaja. Tämä blogikirjoitus julkaistaan myös hänen verkkosivuillaan www.tuottavaksi.fi/blogi.html.

Avainsanat: onnistunut projekti, johtaminen, kehitystyö, digitalisaatio, räätälöinti, standardiohjelmisto