Blogi

Kohti onnistunutta kehitysprojektia, osa 9: Rikkinäinen puhelin ei toimi

Maanantai 29.10.2018 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki

rm_200_vaihtoehto2.jpgKehityshankkeelle perustetaan johto- ja ohjausryhmät yleensä vasta siinä vaiheessa, kun nimet IT-palvelutalon tai -talojen kanssa ovat pahvissa. IT-palvelutaloilla on taipumus ajatella, että ylin päättävä elin miehitetään tasapuolisesti asiakkaan ja toimittajan edustajilla sekä mahdollisesti vielä kolmannen osapuolen, asiakkaan konsulttitoimiston, edustajalla. Todellisuudessa tällainen ryhmä on ohjausryhmä ja sen yli menee vielä pelkästään asiakkaan edustajista koottu johtoryhmä.

Jos projektia on valmisteltu pitkään, valmistelu tuskin on tehty yhden ihmisen voimin. Yleensä sitä on ollut tekemässä ryhmä, joka vastaa hyvinkin toteutusvaiheen ohjaus- tai johtoryhmää. Ikävä kyllä, usein henkilöt vaihtuvat ja se on sääli. Kari Leppälä toteaa kirjassaan Projektitoiminnan musta kirja, että kysymyksessä on yksi projektitoiminnan käsittämättömyyksistä.

Kun ihmiset vaihtuvat, tietojen siirto jää vähäiseksi. Kapulanvaihto jää tekemättä, eikä viesti mene perille. Valmistelun tehneet tietävät projektin tavoitteista ja taustoista paljon sellaista, joka olisi toteuttavalle porukalle hyödyllistä.

Projektiryhmäkin kasvaa, kun toteutus alkaa. Niinpä projektiin tulee paljon sellaista väkeä, jolla on kapea ja jopa vääristynyt käsitys projektin tavoitteista ja taustoista. Näiden asioiden tietoisuuteen viemiseen kannattaa kuitenkin käyttää aikaa ja vaivaa. Muuten jossain vaiheessa pidetään intohimoisesti kiinni ei-tärkeistä tavoitteista ja päästetään irti tärkeistä.

Pidä siis huoli, että linkki strategiaan ymmärretään vielä toteutus- ja käyttöönottovaiheissakin, samoinkuin vastaus kysymykseen: "Mikä ongelma tällä yritetään ratkaista?"

Kirjoittaja, tietokirjailija ja tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki, on tutkinut tietojärjestelmäprojektien onnistumista vuodesta 2009 ja julkaissut aiheesta kaksi kirjaa. Hän on myös Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry:n hallituksen jäsen ja tietoyhteiskuntatoimikunnan puheenjohtaja. Tämä blogikirjoitus julkaistaan myös hänen verkkosivuillaan www.tuottavaksi.fi/blogi.html.

Avainsanat: onnistunut projekti, johtaminen, kehitystyö, digitalisaatio, johtoryhmä, avainhenkilöt