Blogi

Kohti onnistunutta kehitysprojektia, osa 7: Yhteensopivuusongelmat ovat yleisiä

Share |

Maanantai 15.10.2018 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki


rm_200_vaihtoehto2.jpgYritysten ja yhteisöjen tietojärjestelmäkokonaisuudet ovat yhä monimutkaisempia, mikä vaikeuttaa uusien kehityshankkeiden läpivientiä.

Kirjassa Miksi tietojärjestelmäprojekti epäonnistuu? jaoin yhteensopivuusongelmat kahteen luokkaan: käyttöönotettavan tietojärjestelmän yhteensopivuus yrityksen tai yhteisön kokonaisarkkitehtuuriin ja käyttöönotettavan tietojärjestelmäkokonaisuuden sisäiset yhteensopivuusongelmat. Kolmantena on tietysti vielä käyttöönotettavan tietojärjestelmän yhteensopivuus käyttäjiin, mutta käsitellään sitä erikseen muutosjohtamisen yhteydessä.

Kokonaisarkkitehtuurityö on sitä, että luetellaan organisaation periaatteet ja valinnat sekä niiden suhteet toisiinsa. Tehokkaassa ympäristössä periaatteet ja valinnat tukevat toisiaan niin, että niiden määrä on pienin mahdollinen. Usein tarvitaan kuitenkin vaihtoehtoisia, rinnakkaisia valintoja, jotta kaikki haluttu mahdollistuu.

Kokonaisarkkitehtuurityöhön kuuluu myös olemassa olevan kokonaisarkkitehtuurin kelpoisuuden tarkistaminen aika ajoin. Minkä ohitse aika on ajanut, mikä ei vastaa enään tarkoitustaan, mihin kohdistuu muutospaineita? Kokonaisarkkitehtuuria ei pidä hakata kiveen.

Toinen olennainen asia on kokonaisarkkitehtuurin poikkeusten käsittely. Onko kokonaisarkkitehtuurilla vain ohjaava vaikutus? Silloin kaikki saattavat tehdä miten huvittaa, jolloin poikkeuksiakaan ei tarvitse käsitellä. Lopputulos on sekamelska. Tai onko sillä määräävä vaikutus? Jos näin, poikkeuksia pitää olla mahdollista tehdä, mutta ne vaativat käsittelyn. Silloin kehityshankkeiden tarvitsevat poikkeukset kokonaisarkkitehtuuriin vaativat ja saavat arvoisensa käsittelyn.

Myyjät lupaavat helposti semmoistakin, mikä ei onnistu. He eivät välttämättä ole lunastamassa aikanaan lupauksiaan, vaan sen tekee toimittamista tekevä lunastusosasto. Niinpä kannattaa kuunnella omia ja toimittajan asiantuntijoita herkällä korvalla. Jos asiantuntija sanoo: "Kyllä se periaatteessa onnistuu", se ei tarkoita, että "kyllä se onnistuu", vaan, että "ei se käytännössä onnistu".

Yhteensopivuuskysymyksiin kannattaa suhtautua vakavasti.

Kirjoittaja, tietokirjailija ja tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki, on tutkinut tietojärjestelmäprojektien onnistumista vuodesta 2009 ja julkaissut aiheesta kaksi kirjaa. Hän on myös Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry:n hallituksen jäsen ja tietoyhteiskuntatoimikunnan puheenjohtaja. Tämä blogikirjoitus julkaistaan myös hänen verkkosivuillaan www.tuottavaksi.fi/blogi.html.

Avainsanat: onnistunut projekti, johtaminen, kehitystyö, digitalisaatio, arkkitehtuuri