Blogi

Mitä miettiä jos ratkaisu on jo valmiina?

Share |

Keskiviikko 13.5.2015 - Reino Myllymäki, CxO Professional Oy


Edelliseen blogikirjoitukseeni viitaten parin viime vuoden aikana on tullut vastaan toinenkin muutostarve Kehityshankemalliimme. Se konkretisoitui viime joulukuussa, kun IT Forumin tilaisuudessa Turun Yliopiston professori Jukka "Jups" Heikkilä sanoi, että kehittämiseen mennään liian usein ratkaisu edellä.

Ei meidän vanhassa mallissakaan strategiasta suoraan tietojärjestelmäprojektiin mennä mutta selvästi jotain vaihtoehtoisten ratkaisumallien tarkastelua se kaipasi. Niinpä uudessa mallissamme strategialinkin jälkeen tulee nyt "liiketoiminnan muutostarpeen kuvaus" eli proosaa siitä, mitä liiketoiminta haluaa toiminnoissaan, toimintatavoissaan ja prosesseissaan muuttaa.

Seuraava vaihe on vaihtoehtoisten ratkaisukonseptien luonti. Tähän voidaan mennä turvallisesti IT-kulma edellä, sillä tavoitteet on liiketoiminnan näkökulmasta jo asetettu. Nyt voi antaa luovuuden kukkia, etsiä esimerkkejä kilpailijoilta, asiakkailta, toimittajilta, toisilta toimialoilta tai viimeisimmistä IT-ratkaisuista. Konseptit puntaroidaan tekemällä jokaiselle Business Case ja paras valitaan.

Mikä on paras? Siihen ei ole yhtä ratkaisua. Joskus se voi olla suurimman hyödyn tuottava mutta se voi olla myös vähiten maksava tai pienimmän riskin sisältävä.

Mutta vaihtoehtoja pitää olla. Vaihtoehdoton maailma on tylsä ja stressaava. Siellä ei tuottavuus eikä työilo kuki.

Tämä blogikirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran CxO Mentor Oy:n blogissa 8.5.2015.