Blogi

Varo nykajan oravannahkakauppaa

Share |

Perjantai 13.3.2015 - Reino Myllymäki, CxO Professional Oy


Muistan, kun olin Metropolia Ammattikorkeakoulussa puhumassa tietojärjestelmäprojektien sudenkuopista aikaan, jolloin olimme joko kirjoittamassa tai ainakin valmistelemassa ensimmäistä kirjaamme Miksi tietojärjestelmäprojekti epäonnistuu? Se oli kevättä 2010 ja silloin eräs kuulija kysyi, että miten hovitoimittajan käyttäminen vaikuttaa projektien onnistumiseen. Muistan vieläkin, mitä vastasin: sen aineiston perusteella, mikä minulla on käytettävissä, näyttää siltä, että hovitoimittajan käyttäminen huonontaa onnistumisen todennäköisyyttä.

Olen edelleen samaa mieltä. Kun kauppa on liian varma, ei projektia valmistella kunnolla. Sopimuksista ja määrittelyistä tulee vaillinaisia, lähdetään soitellen sotaan. Kilpailutilanteesta on hyötyä: se skarppaa toimintaa puolin ja toisin. Toki hovitoimittaja-asemassa on hyviäkin puolia mutta jostain syystä vaaka kallistuu huonojen näkökulmien puolelle.

Toinen asia on johtajien yhteiset riennot. Joskus Asiakas-Oy:n ja Toimittaja-Oy:n toimitusjohtajat ovat saman klubin, seuran tai yhteisön jäseniä ja siten tuntevat toisensa. Tietoa ja kokemuksia siirtyy johtajalta toiselle, mikä on hyvä asia niin kauan, kun informaatio on informaatiota eikä disinformaatiota. Eikä kaveruus johda huonoihin ratkaisuihin: puuttellisiin sopimuksiin ja perusteettomaan luottamukseen toimittajan "sanaan".

Partneruus asiakkaan ja toimittajan välillä on todellista sitten, kun asiakassuhde on molemminpuolinen. On luonnollista, että jos rakennusliike rakentaa IT-palveluyritykselle toimitalon, vastaostojen mahdollisuuksia tutkitaan.

Vahingolliseksi tilanne saattaa muodostua, jos tietojärjestelmätoimittajan valintakriteeriksi muodostuu noiden vastaostojen toteutuminen. Valintaperusteet vaihtuvat eikä projektin kannalta paras tulekaan valituksi.

Vastaani tuli tapaus, jossa pitkään valmistellun toimitus- ja käyttöönottosopimuksen allekirjoituksen esteeksi nousi vastakauppojen puute. Toimittaja vaihtui sellaiseen, joka suostui tekemään mittavan vastaoston. Uusi sopimus syntyi hyvin kevyen valmistelun jälkeen. Projekti saavutti maalinsa mutta pahasti myöhässä ja moninkertaisin kustannuksin budjettiin verrattuna.

Varo tätä nykyajan oravannahkakauppaa!

Blogikirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran CxO Mentor Oy:n blogissa 13.3.2015.

Avainsanat: vastaosto, sopimusneuvottelu, tietojärjestelmä, kehitysprojekti.ammattimentorointi