Blogi

IT-projekti on kuollut. Jäikö kukaan kaipaamaan?

Share |

Keskiviikko 4.3.2015 - Reino Myllymäki, CxO Professional Oy


Olen ilokseni voinut viime aikoina havaita, kuinka liiketoiminnan kehittämistä koskevissa keskustelussa on vihdoinkin päästy irti IT-projekti-käsitteestä. En tiedä, jääkö kukaan moista kaipaamaan.

Nyt ymmärretään, että jokaisella liiketoiminnan kehittämisprojektilla on liiketoiminnallinen tarve, jokin ongelma, jonka projektin on ratkaistava. Koska on kysymys liiketoiminnalle tärkeästä asiasta, liiketoiminnasta pitää löytyä myös projektille omistajuus.

Liiketoiminnallisista lähtökohdista liikkeelle ponnistaminen tarkoittaa myös sitä, että ongelman ratkaisuun mennään ongelma eikä ratkaisu edellä. En tiedä kummalle tämä tulee olemaan vaikeampaa: liiketoiminnalle vai tietohallinnolle. Perinteisesti molemmilla kun on ollut taipumusta mennä ratkaisu edellä.

Tätä taustaa vasten on myös oikeudenmukaista ja tasapuolista todeta, että vähissä ovat kehitysprojektit, joissa mitään tietotekniikkaosuutta ei ole. Kehitysprojektien tietointensiivisyys vaihtelee mutta oli sitä tai ei, se ei voi olla enää pääasia.

Tietotekniikan tuottavuuspotentiaali on huima. Matti Pohjolan mukaan 70 % edellisen yleiskäyttöisen teknologian tuottavuushyödyistä saatiin vastaavassa vaiheessa kuin jossa tietotekniikan soveltamisen suhteen ollaan: kun aletaan käyttää sitä teknologialle ominaisella tavalla.

Osa tietotekniikan hyödyistä tulee myös sitä kautta, että sen avulla tietotyö siirtyy verkkoon, jolloin sitä voidaan tehdä entistä paikkariippumattomammin. Voimme kasvattaa työpanosta, kun työpaikalle liikkuminen voidaan jättää joissakin tehtävissä pois ja vapauttaa esimerkiksi valvontatyö valvontapaikasta. Huimaa!

Kehittämään siitä, hus-hus!

Avainsanat: kehittäminen, tietotekniikka, johtaminen, projektityö, tietotyö, ammattimentorointi