Blogi

Toimivat työkalut ja sveitsiläiset linkkuveitset

Share |

Tiistai 20.1.2015 - Reino Myllymäki, CxO Professional Oy


Tuska monen ihmisen siviilielämässä johtuu perimmältään siitä, että halutaan enemmän kuin se, mihin on rahkeet. Kateus, tuo amerikkalaisen markkinatalouden liikkeellepaneva voima, aiheuttaa sen, että hankitaan hienompi ja isompi auto, talo tai purjevene, kuin mihin on oikeasti varaa.

Toisaalta erään takavuosien johdettavani tuska väheni huomattavasti, kun hän kävi neuvottelemassa asuntolainalleen pidemmän takaisinmaksuajan. Hän oli luullut, että asuntolaina pitää maksaa takaisin kymmenessä vuodessa.

Sama problematiikka vaivaa mielestäni myös liiketoiminnan kehitysprojekteja. Jos seulotaan pois projektit, joilla alun perinkään ei ole ollut mitään linkkiä organisaation strategiaan, vaan jotka on laitettu liikkeelle jokin johtajan egon kohotukseksi, loppujenkin joukossa on projekteja, joissa tavoitteet on asetettu liian korkealle.

Sen sijaan, että luotaisiin toimiva ja tehokas tietojärjestelmän ja uuden toimintatavan yhdistelmä, projektille kaadetaan tukeva nice-to-have-ominaisuuksien joukko. Ne saattavat olla johtajien tai järjestelmien käyttäjien toiveita. Mutta aina ei löydy johtajiltakaan kanttia karsia johdettaviensa toiveita, varsinkin kun on kysymys "IT-projektista". Osittain tilanne syntyy, koska projektiin lähdetään olemassaolevan järjestelmän näkökulmasta. Tarkoitan: ollaan liikkeellä, koska vanha pitää vaihtaa uuteen.

Sama rassaa käynnissä olevia projektejakin. Muutospyyntöjen hallintaan tulvii muutospyyntöjä, joiden yhteenlaskettu tavoite on muuttaa jokainen työkalu sveitsiläiseksi linkkuveitseksi. Mitä teet pakillisella sveitsiläisiä linkkuveitsiä tai leathermaneja?

20/80-sääntö näyttää toimivan tässäkin tapauksessa:

  • 20 prosentilla kustannuksista voit saada ominaisuuksiltaan 80-prosenttisen järjestelmän
  • 50 prosentilla 95-prosenttisen
  • 100 prosentilla 100-prosenttisen.

Panee miettimään, että kumpaan rahat kannattaa laittaa: yhteen 100-prosenttiseen vai viiteen 80-prosenttiseen.

Avainsanat: kehittäminen, tavoiteasetanta, Business Case, johtaminen, projektinhallinta, strategia