Blogi

Käytä ankkurointia harkiten

Share |

Perjantai 5.12.2014 - Reino Myllymäki, CxO Professional Oy


Olen monesti ihmetellyt tilannetta, joka näyttää syntyvän lähes projektissa kuin projektissa: projekti käynnistetään vaikkapa 500 000 euron budjetilla. Projekti etenee ja projektin ohjausryhmä tekee päätöksiä muutoksista ja projektin laajennuksesta vaikkapa 300 000 eurolla. Kun projekti sitten valmistuu aikanaan ja loppusumma on vaikkapa 900 000 euroa, puhutaan 400 000 euron ylityksestä (80 %), vaikka kysymyksessä on oikeasti 100 000 euron ylitys (12,5 %).

Nyt löysin syyn. Sen nimi on ankkurointi. Ihmisille jää mieleen ensimmäinen luku, joka asiaan liittyy. Näin siitä huolimatta, että luvun olisi sanottu olevan alustava luku tai, että lukuun sisältyy epävarmuuksia tai ihan mitä tahansa. Joku sanoo luvun, joka kuulostaa oikean suuntaiselta ja niin koko porukka ankkuroituu siihen. Ei auta, vaikka olisi itse päättämässä lisäbudjeteista, mielessä on, että "budjettihan oli alunperin puoli miljoonaa!"

Samoin käy huoletta heitetyille säästölupauksille. Niihin ankkuroidutaan ja ne muistetaan!

Niinpä varoitankin ankarasti tuomasta keskeneräisiä kustannusarviolukuja pöytään! Arvioissa on harvoin ilmaa, yleensä kustannuseriä unohtuu pois! Arvioidut työmäärät ja kustannukset on kerrottava luvulla, joka on väliltä 1,5-pii. Aikatauluihin on laitettava kaikki mahdolliset suurhäiriövarat. Tottakai harkintaa on käytettävä, on turha tuoda mahdottomia budjetteja päätettäväksi.

Ankkuroinnista löytyy hyviä esimerkkejä Rolf Dobellin mainiosta kirjasta Selkeän ajattelun taito. Sieltä minäkin tämän opin.

Tämä blogikirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran 25.6.2014 CxO Mentor Oy:n verkkosivuilla: www.cxomentor.fi.

Avainsanat: ajatusvirhe, projekti, epäonnistuminen, onnistuminen, kehittäminen, johtaminen, ammattimentorointi