Blogi

Kehitysprojekteja vaan ei tietohallintoprojekteja

Share |

Sunnuntai 1.7.2012 - Reino Myllymäki, CxO Professional Oy


Kun jo toinen instanssi aloittaa kummallisen termin käytön, on ihan pakko nostaa asia esille. Tämä termi, jonka nostan esille, on tietohallintoprojekti. Luit oikein, Tietohallintoprojekti, ei tietojärjestelmäprojekti eikä tiedonhallintaprojekti.

Otin termin puheeksi IT Forumin eilisessä yleiskokouksessa ja tietohallintoprojekti ymmärrettiin seuraavaksi:

  • Tietohallinnon projekti, esimerkiksi tietohallinnon uudelleenjärjestely tai organisointi
  • Joka tapauksessa jokin IT Governanceen liittyvä projekti.

Oma tuntumani on sama. Jompi kumpi noista tulee mieleen. Mutta kontekstistä voi päätellä, että termin käyttäjä on tarkoittanut jotain muuta.

Ketkä sitten käyttävät termiä tietohallintoprojekti? Sofigate Oy Tietotekniikan liiton kanssa tekemässään tutkimuksessa Tietohallintojen johtaminen Suomessa 20122011 (ja varmaan myös edellisvuoden tutkimuksessa) ja Haaga-Helia eilisessä uutisessaan Tietohallinnon asiantuntijat tarvitsevat liiketoimintaosaamista ja johtamistaitoja.

Omaan sanavarastooni tietohallintoprojekti ei istu. Näen sen takana niin vanhanaikaista ajattelua liiketoiminnan kehittämisestä, että puistattaa. Jos IT-projekti on jo pois muodista, tietojärjestelmäprojektikin alkaa olla jo vähän vino niin pitäisi puhua mieluummin liiketoiminnan kehitysprojekteista tai jos liiketoiminta on sanana pois käytöstä, toiminnan kehitysprojekteista.

Blogikirjoitus on julkaistu alunperin CxO Mentor Oy:n n blogissa 1.12.2011. Siellä on myös keskustelua, lue lisää...

Avainsanat: tietojärjestelmä, projekti, kehittäminen